Basismaterialen voor handletteren

Goed gereedschap is het halve werk. In deze blog staan de vijf onmisbare basismaterialen waarmee je eenvoudig van start kunt gaan.

1. Papier: de juiste ondergrond maakt het verschil

Hoewel elk vel papier in principe geschikt is om op te handletteren, loont het om te investeren in glad en stevig papier. Zo voorkom je dat je fineliner doordrukt of gaat vlekken. Denk aan:

  • Dikker printerpapier (minimaal 120g/m²): een budgetvriendelijke startoptie.
  • Brstol papier is een hoogwaardig, extra glad papier. Door de dichte vezelstructuur en het stevige oppervlak kunnen fineliners, pennen en markers zonder vlekken of doordrukken worden gebruikt. De gladheid zorgt ervoor dat je pen moeiteloos over het papier glijdt, wat een strak en professioneel resultaat oplevert. Bristol papier is verkrijgbaar onder verschillende merken zoals Tombow, Royal Talens

  • Aquarelpapier is ander hoogwaardig papier wat in verschillende structuren te koop is. Het voordeel van aquarelpapier is dat je een mooie aquarel achtergrond kan maken of kleuren mooi kan laten blenden. Zelf werk ik bijna altijd op aquarelpapier. Het merk dat ik gebruik is Florence en ik kies dan voor de smooth versie. Er zijn veel soorten aquarelpapier te koop, van heel goedkoop tot erg prijzig. Florence vind ik fijn werken en is niet al te duur. Het advies is niet voor heel goedkoop aquarelpapier te kiezen, voor de fineliners zou het wel werken maar om een mooie achtergrond te maken is het vaak niet geschikt.

2. Potlood: schetsen is essentieel

Voor je het ontwerp definitief maakt, wil je natuurlijk je ontwerp even rustig opzetten met potlood. Kies een potlood dat zacht genoeg is om soepel te tekenen, maar hard genoeg om makkelijk uit te gummen, zoals:

  • HB of H-potlood: ideaal voor lichte schetslijnen. Een goedkope oplossing om te beginnen.

  • Vulpotlood: handig voor precisiewerk en altijd scherp. Zelf gebruik ik het liefst een vulpotlood met een dikkere stift van 0.9 mm.

3. Fineliners: je beste vriend voor strakke lijnen

Na het potlood komt de magie: het overtrekken met een fineliner. Dit zorgt voor het echte handletter-effect. Let op de volgende punten:

  • Verschillende diktes: bijvoorbeeld 0.1 mm voor fijne details en 0.5 mm voor dikkere lijnen.

  • Zorg voor een fineliner met watervaste inkt dit voorkomt vlekken en zorgt voor een duurzaam resultaat. En je kan dan zonder zorgen nog aquarel details aanbrengen zonder dat de inkt uitloopt. Let wel op dat je de inkt eerst goed laat drogen! Dit duurt hooguit een paar minuten maar voorkomt veel narigheid.

  • Merken zoals Micron, Staedler of Faber-Castell zijn populair bij beginners én gevorderden. Deze merken zijn allemaal watervast en zijn voorzien van inkt die later niet zal verkleuren. Fineliners van bijv. de Hema zijn vaak niet watervast en de inkt zal op den duur verkleuren.

4. Gum: foutjes zijn toegestaan!

Een goede gum is een must. Je wilt je potloodlijnen netjes verwijderen zonder het papier te beschadigen of zwarte vegen achter te laten. Ik schreef hier eerder al een uitgebreide blog over.

  • Vinylgummen zijn zacht en effectief.

  • Gumpotlood is makkelijk om kleine details mee weg te gummen. Tombow heeft hier voor de Mono Zero.
  • Kneedgum is ideaal voor gevoelige oppervlakken of subtiel gummen.

5. Liniaal: voor rechte lijnen en balans

Ook al draait handletteren om creativiteit en flair, een liniaal helpt enorm bij het opzetten van rechte hulplijnen en marges.

  • Gebruik een doorzichtige liniaal om beter zicht te houden op je ontwerp.

  • Een geodriehoek is ideaal om meerdere lijnen op gelijke afstand uit te zetten en het midden te bepalen. Zelf gebruik ik graag een extra grote geodriehoek van 30 cm.

Kleur

Je hebt vast wel wat kleurpotloden of stiften liggen waarmee je lekker wat kleur kan toevoegen. Zwart-wit is mooi maar kleur maakt alles vrolijker :)

Klaar om te starten?

Met deze vijf basismaterialen in je etui kun je volop experimenteren en je eigen stijl ontwikkelen. Vergeet vooral niet: oefenen is de sleutel. Hoe meer je doet, hoe beter je wordt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.