Bij het maken van een schets voor handletteren is gum onmisbaar. In deze blog vertel ik welke soorten gum ik gebruik en waarvoor ik deze gebruik.
Gum voor grotere vlakken
Meestal zet ik al mijn werk eerst op met potlood en trek het daarna over met fineliner. In dit proces gum ik regelmatig weer hele stukken uit. Ook nadat ik alles heb overgetrokken met fineliner moeten er hele stukken gegumd worden. Ik gebruik hier een gum voor die ik goed vast kan houden. Als de gum te klein is en elke keer uit mijn handen rolt gooi ik m gauw weg. Ook vind ik het wel prettig als er na het gummen niet al teveel rommel is.
De gummen van Tombow zijn erg fijn. Meestal gebruik ik de Tombow mono gum Plastic eraser, een witte gum. Deze gumt heel goed de lijnen weg. Het is net dat deze gum alle stukjes residu (rommeltjes die na het gummen overblijven) tijdens het gummen aan elkaar plakt waardoor er minder stukjes residu zijn en daarom dus makkelijker met opruimen.
De Tombow dust catch is ook een fijne gum. Deze is zwart van kleur. Gumt ook erg goed de lijnen weg en laat geen strepen achter op papier. Met deze gum zeggen ze dat er helemaal geen residu achterblijft op het papier na het gummen. Deze gum verzamelt zijn eigen restanten aan de gum. Bij een klein stukje gummen klopt dit inderdaad maar ga je echt grotere vlakken gummen dan zal je toch residu stukken op je papier krijgen. Maar ook hier gaat het om mooie restanten die makkelijk op te ruimen zijn.

Ik ben dus fan van Tombow gummen maar een andere goede merken zijn o.a. Faber Castell en Staedler. Staedler gummen worden bij mijn workshops gebruikt en regelmatig hoor ik: "Oh, dit is echt wel een fijne gum!"
Wellicht zal een andere willekeurige gum ook voldoen maar ik raad wel aan om voor een goed merk gum te gaan. Een goede gum is geen grote investering en je zult er heel veel plezier van hebben.
Gum om precies mee te gummen
Soms heb je de potloodlijn zo vaak overgetrokken dat je niet meer goed kan zien wat nou de juiste lijn is. Of je heb net ergens een streepje gezet die niet klopt maar net tussen lijnen staat die je wel wilt behouden. Je moet dan heel precies gummen om de lijnen te laten staan die je wel wilt behouden. Voor zulke klussen is zo'n gum die we hier boven bespraken niet heel handig (tenzij die gum nog gloednieuw is en nog mooi hoekige is) want die gumt veel teveel weg.
Ik gebruik voor deze precisie klusjes de Tombow mono zero gumpen. In verhouding tot een gewone gum wel aan de prijzige kant maar zó handig! Het is een soort van vulpotlood maar dan in gumvorm, in plaats dat er een potloodstift uitkomt komt er een gumstift uit. Doordat deze gumstift heel dun is kan je heel precies gummen. Deze gumstift is te vergelijken met een gummetje die vaak op een vulpotlood zit, alleen deze gummetjes zijn vaak gauw op en zijn niet te vervangen. Voor de Tombow mono zero gumpen zijn ook navullingen te verkrijgen.

Waar gebruik ik kneedgum voor
Heel lang heb ik zonder kneedgum gedaan maar ik zou nu niet meer zonder willen. Ik gebruik het om mijn potloodontwerp te vervagen. Als je met een stuk(je) kneedgum over je potloodontwerp heen rolt vervagen de potloodlijnen maar verdwijnen niet. Een kneedgum gebruik je dus anders dan een gewone gum; met een gewone gum wrijf je over de potloodlijnen en met een kneedgus rol je over je potloodlijnen.
Een bijkomend voordeel van kneedgum is dat je ook tijdelijk je werkstuk kan vastkleven op de ondergrond zodat deze niet verschuift. Daarna is het zonder schade aan je papier weer te verwijderen.
Kneedgum kan heel vaak opnieuw worden gebruikt, totdat deze teveel koolstof van je potlood bevat en dan je tekening viezer maakt i.p.v. netter.
Hier gebruik ik de kneadable rubber van Royal Talens/Bruynzeel. Deze dit in een doosje zodat je de kneedgum goed kan bewaren.

Reactie plaatsen
Reacties